General fikk beredskapspris

26.08.2009 17:16:39

Generalløytnant Wilhelm Mohr (92) fikk Beredskapskonferansens pris i Stavanger.

For mer informasjon

[bilde]
[bilde]
Wilhelm Mohr ble hedret
under Beredskaps-
konferansen onsdag.
Foto: Alf Inge Molde
Wilhelm Mohr fra Bergen fikk beredskapsprisen for sin mangeårige innsats for redningshelikoptertjenesten.

Mohr var den første som utførte en luftredningsoperasjon i Norge, med et fly i Snåsa i 1937. Og var sjef for Luftforsvaret da det ble bestemt opprette redningshelikoptertjeneste i Norge på slutten av 1960-tallet.

Han fløy Spitfire-jagerfly under krigen. Han jobbet med flysikkerhet i Forsvaret i mange år, var delaktig i opprettelsen av hovedredningssentralene og ledet havarikommisjonen fra 1977-89. Han har alltid vært opptatt av å prioritere brukerne av redningstjenesten.

Mohr sa i sin takketale at han er stolt av den innsatsen 330. skvadron gjør. – Ikke bare det flygende personellet, men også teknikere og administrativt personell, sa han.

Han forklarte at det var Skagerrak-ulykken i 1966, da danske helikoptre måtte stå for redningsinnsatsen, som var bakgrunnen for at myndighetene så nødvendigheten av å skaffe redningshelikoptre.

-Jeg har aldri vært i tvil om at det var riktig å la Justisdepartementet ha ansvar for tjenesten. Og jeg ser med glede at datidens struktur ennå består.

Mohr sa at Sea King-helikoptrene fra 1970-tallet holder seg bemerkelsesverdig godt ennå. – Men vi må ikke la disse maskinene bli for gamle, sa han.

Av: Atle Espen Helgesen