Vurderer sakligheten i oppsigelsen av Rolf Wiborg

30.10.2013 10:43:00

Det ble i går kjent at Rolf Wiborg fikk sparken på dagen og fire timer til å rydde kontoret sitt i Oljedirektoratet. Advokatene i Industri Energi skal nå vurdere sakligheten i avskjedssaken.

For mer informasjon

Bilde mangler
– Jeg fikk beskjed om å pakke sammen sakene mine på fire timer. Dette er verre enn amerikanske forhold, sier Wiborg til Teknisk Ukeblad.

- Vi vil vurdere om det skal tas ut stevning når jeg får alle dokumentene i saken, sier Eyvind Mossige, leder for juridisk avdeling i Industri Energi.

Teknisk Ukeblad beskriver at siden han begynte i Statoil i 1975 har Rolf Wiborg vært en markant skikkelse i oljeindustrien. Han har blant annet vært viseadministrerende direktør i Phillips Petroleum Norge og ressursdirektør i Oljedirektoratet. Han er kjent for å være en kompromissløs forkjemper for oljelovverket.

Kritiserte profittjaget på norsk sokkel
Teknisk Ukeblad melder at Wiborg høsten 2011 mente han at forholdene i norsk oljeforvaltning var blitt så ille at han varslet Riksrevisjonen om blant annet at Olje- og energidepartementet oppfører seg mer som en profittaktør på sokkelen enn som en langsiktig forvalter, og at det er en usunn rolleblanding mellom Statoil og staten.

Sparken på dagen
Etter flere runder internt i Oljedirektoratet (OD) fikk han ifølge Teknisk Ukeblad torsdag forrige uke beskjed om å rydde kontoret sitt. Oljedirektoratet hevder oppsigelsen ikke har sammenheng med Wiborgs varsling til Riksrevisjonen.

- Først vil jeg si at dette er en trist situasjon. Men saken er at Wiborg har blitt avskjediget etter Tjenestemannsloven paragraf 15 på grunn av grov uforstand i tjenesten og utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten. Oljedirektoratet avviser at det er en kobling mellom denne beslutningen og det Wiborg har sendt til Riksrevisjonen som varsling, sier pressetalsmann i OD, Bjørn Rasen.

PåSpissen redaktør kritisk til oppsigelsen
Hogne Hongset kjenner norsk oljevirksomhet fra innsiden, blant annet fra sine 17 år i Statoil, hvor han i 10 år var en av informasjonssjefene i selskapet og og spesialrådgiver for LO-forbundet Industri Energi frem til i fjor. Nå jobber han som redaktør for det industripolitiske debattmagasinet På Spissen.

- Jeg kjenner ikke de konkrete sakene som Wiborg har varslet om, og kan ikke kommentere dem. Det som har skjedd nå må vel likevel forundre flere enn meg. Rolf Wiborg er at en rutinert og kunnskapsrik person. Når han blir avskjediget på et tilsynelatende formalistisk grunnlag etter at han har blitt en varsler, lukter det mistenkelig, sier olje- og gassveteranen.

Han sier det er naivt å tro at en næring hvor så store verdier står på spill er uskyldsren i alle sammenhenger, og at det ikke skjer ting som bør gås etter i sømmene.

- Så vidt jeg har forstått, er det nettopp hvordan myndighetene utøver sine ulike roller som Wiborg har vært kritisk til, sier han.

Også Bellona reagerer på behandlingen Wiborg har fått.

- Bellona er sjokkert over nyheten om at Rolf Wiborg mister jobben. Det vil nå bli vanskelig for kritiske røster å heve stemmen overfor ledelsen i Oljedirektoratet, og vi frykter at konsekvensen blir en enda mer konform og mindre nyansert oljedebatt, sier Bellona-leder Frederic Hauge.