Nye redningshelikoptre må velges ut ifra faglige egenskaper

06.11.2013 15:41:30

-De nye redningshelikoptrene som skal overta for Sea King må velges ut ifra redningsfaglige egenskaper som rekkevidde og kabinstørrelse, ikke hvor store ringvirkninger det gir for landindustrien, sier helikopterekspert Henrik S. Fjeldsbø i

For mer informasjon

Bilde mangler
LOs 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen sa i en pressemelding i forrige uke at Landsorganisasjonen ønsker AgustaWestlands AW101 som Norges nye redningshelikopter. Gabrielsen begrunnet det med at AgustaWestland tilbyr industrien de beste mulighetene.

Henrik Fjeldsbø presiserer at dette ikke er Industri Energi sitt synspunkt.

-Industri Energi er enig i at AgustaWestland tilbyr den beste kandidaten, men vi reagerer på LO sin argumentasjon. Valget av nye redningshelikopter må begrunnes med redningsfaglige argumenter, ikke utfra næringsutvikling, sier han.

Konkurransen står mellom Eurocopter EC725 og AgustaWestland AW101. Begge helikoptrene oppfyller de kravene som er satt. Men Fjeldsbø understreker at AW101 er et bedre helikopter for nordområdene, fordi kan fly betydelig lengre og plukke opp flere nødstedte enn konkurrenten.

- Det er ventet betydelig økt aktivitet i nordområdene framover, både innen skipstrafikk, petroleum, turisme og i fiskerinæringen. I nord er det store avstander og ekstreme værforhold. Helikopteret må derfor kunne hente opp flest mulig nødstedte i en omgang. Derfor er AW101 den beste kandidaten, sier Fjeldsbø.

Det er ventet at regjeringen vil foreta valget av nytt redningshelikopter 8. november.