Rødt kort til FIFA

11.12.2013 13:43:00

Det internasjonale fotballforbundet FIFA fikk massiv kritikk under Bygg- og Trearbeiderinternasjonalens kongress i Bangkok nylig. – Arbeiderne som bygger fotballarenaene til VM i Quatar jobber under slavelignende forhold, sier Ole-Kristian Paulsen i Industri Energi.

For mer informasjon

Bilde mangler
Paulsen jobber som internasjonal rådgiver i forbundet, og deltok på kongressen i Bangkok 4. og 5. desember sammen med kollega Nina Helland, Stein Remmen (forbundsstyret og Westnofa) og Tone Helen Hanken (forbundsstyret og Ekornes).
 
Her, under banneret “jobb for alle – rettferdighet for alle”, ble utfordringer knyttet til lønns- og arbeidsforhold, organisering og økonomiske forhold diskutert.
 
Øverst på dagsorden stod FIFA og ansvaret de har for VM- arbeiderne i Qatar.

FIFA har ansvar
-
Det som skjer i Qatar opprører oss veldig. Arbeidsinnvandrerne som hentes inn for å bygge fotballstadioner og infrastruktur til VM i Qatar 2022 lever under elendige forhold. Derfor var det “Rødt kort til FIFA” som gjennomsyret hele konferansen, sier Paulsen.

Nå krever Bygg- og Trearbeiderinternasjonalen at FIFA rydder opp.

- Det er FIFA som har tildelt VM til Qatar. Derfor har FIFA ansvar. For å sørge for skikkelige arbeidsvilkår for bygningsarbeiderne, og for å kreve at byggefirmaene forholder seg til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs konvensjoner, sier Ole-Kristian Paulsen.

Multinasjonale utfordringer
Han understreker videre at internasjonale faglige fora som denne kongressen i stor grad handler om kampen for å organisere av arbeidstakere og etablere tariffavtaler. Selskaper med datterselskaper i flere land, såkalte multinasjonale selskaper og fremveksten av nye økonomiske stormakter, gjør dette arbeidet ekstra vanskelig.

- For eksempel har det vært en lang kamp for å få på plass tariffavtale på IKEAs produksjonsselskap Swedwood i USA. Nå har vi endelig fått det til, men det har tatt lang tid, sier Paulsen, og legger til at også Kinesiske selskaper er “en veldig stor utfordring”.
 
Valg
Nåværende ordfører Klaus Wiesehugel hadde frasagt seg gjenvalg grunnet alder og kongressen valgte Per-Olof Sjø fra GS Facket i Sverige som ny leder. Steinar Krokstad fra Fellesforbundet ble valgt som én av tre revisorer. Ole-Kristian Paulsen ble valgt som 2. vara til regionalkomiteen Europa. Ambet Youson ble gjenvalgt som generalsekretær. I tillegg valgte kongressen 2 nye nestledere og verdensrådet.Tone Helen Hanken, Stein Remmem, Nina Helland og Ole-Kristian Paulsen deltok på Bygg- og Trearbeiderinternasjonalen (BTI) 3. ordinære kongress 2013. Kongress som ble avholdt i Bangkok 4.-5. desember. BTI er i dag en global organisasjon bestående av 12 millioner medlemmer fra 279 forbund fordelt på 125 land. Kongressen samlet 599 delegater som representerte 199 forbund fra 94 land. Av delegatene var det 121 kvinner og 55 ungdommer.