Nytt nummer av Fagbladet Industri Energi

20.12.2013 10:20:00

Fagbladet Industri Energi kommer i postkassen i disse dager.
* Gi dykkerne et skikkelig oppgjør
* Skadet av oljedamp og dieseleksos
* Skal valse over konkurrentene
* Sjefene organiserer seg

For mer informasjon

Bilde mangler
I denne utgaven av Fagbladet Industri Energi kan du lese at menneskerettsdomstolen i Strasbourg slår fast at staten har sviktet nordsjødykkerne. Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi krever nå at staten gir dykkerne et verdig og skikkelig oppgjør.

Du kan også lese om kranfører Ola Ødegården som mener han pådro seg lungesykdom av oljedamp og dieseleksos i løpet av ti års arbeid på lagerskipet Åsgard C.

-Jeg satt mange ganger oppe i kranen og så flimring av oljedamp og eksos i lufta. Lukta var stram og forurensningen lå som et teppe over installasjonen. Verst var det når det var vindstille, sier han.

Over tid ble Ødegården stadig oftere dårlig av blandingen med hydraulikklukt, dieseleksos og kondensatdamp. Etter hvert opplevde han hodepine også etter at han var kommet hjem. Og for et par år siden forverret plagene seg dramatisk. Hodepinen og trettheten ble nærmest konstant og han var stadig mer tungpustet.

-Rett før jul i fjor sa det stopp. Jeg gikk til legen og ble sykmeldt. Undersøkelser viser at jeg har fått emfysem og kols av den dritten jeg har pustet inn gjennom langvarig eksponering. Lungekapasiteten min er halvert, sier han.

Fagbladet Industri Energi har sett nærmere på dieseleksosproblematikken i offshore- og landindustrien.

Du kan også lese om de ansatte hos Madshus som følger ekstra spent med når skiløperne stiller til start under OL i Sotsij.

– Det er et veldig stort fokus blant de ansatte på at Madshus-løperne skal vinne. For oss er det er ikke så gæli om en svenske eller tysker vinner, så lenge han har Madshus-ski på beina. Så vi er litt heldige der, sier hovedtillitsvalgt Tor Otto Drager ved Madshus.

Fagbladet Industri Energi har dessuten vært hos et av de eldste norskbaserte farmasiselskapene i Norge, Xellia, som nå har begynt å pakke ned produksjonen i Oslo for å flytte til Kina. Vi har også intervjuet den nye lederen i ungdomsutvalget i Industri Energi og vært hos Hydro i Høyanger.