Dirty Business: Investeringer som bryter faglige rettigheter

30.05.2014 14:37:00

Velkommen til prisutdeling og debatt i forbindelse med årets Arthur Svensson-pris. Prisvinneren Napoleòn Gòmez fra det meksikanske gruvearbeiderforbundet Los Mineros lever i eksil i Canada, i frykt for eget liv etter at han har kritisert myndigheter og selskapet Grupo Mexico for korrupsjon og livsfarlige arbeidsforhold. Det norske oljefondet har milliardinvesteringer i Grupo Mexico.

For mer informasjon

Bilde mangler
 
Årets prisvinner er Napolèon Gomèz Urrutia. Napoleòn får prisen for sin kamp for demokratiske fagforeninger, og anstendige lønns- og arbeidsvilkår i Mexico.

Prisen ble opprettet av Industri Energi i 2010, men bak tildelingen står en bred norsk fagbevegelse. Priskomiteen besår de av tildigere og nåværende fagforeningslederne Gerd-Liv Valla, Yngve Hågensen, Liv Tørres, Finn Erik Thoresen, Randi Bjørgen, Helga Hjetland og Leif Sande.
 
"Industrielt massemord"
Kampen har hatt en høy pris - særlig etter at han gikk ut og kritiserte meksikanske myndigheter og guveselskapet Grupo Mexico for "Industrial homicide" etter at 65 mennesker mistet livet i en gruveeksplosjon i 2006. Redningsarbeidet var elendig, og det hadde vært advart mot forholdene i gruvene i en årrekke.

I dag driver Meksikanske myndigheter og Grupo Mexico en intens forfølgelseskampanje mot Napoleòn og Los Mineros. I frykt for eget liv lever han i dag i eksil i Canada. Fire fagforeningskolleger har blitt drept, uten at noen har blitt stilt for retten.

Statens pensjonsfond har investeringer for en milliard kroner i Grupo Mexico. 

Overskriften for dagens prisutdeling og paneldebatt er derfor: Dirty Business: Investeringer som bryter faglige rettigheter.

Hvor går grensen? Hva må til for at en skal trekke seg ut? Må det drap og barnearbeid til?
 
 
Program onsdag 11. juni
10.00 - 11.00: Prisutdeling
Napoleòn Gòmez (prisvinner)
Leif Sande (leder av priskomiteen)

11.00: Matservering

11.30 - 13.00: Paneldebatt:
Pia Goyer, Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland
Annie Bersagel, KLP
Jyrki Raina, IndustriALL
Liv Tørres, Norsk Folkehjelp
Napoleón Gómez

Ordstyrer: Aslak Bonde.
 
Sted: Folkets Hus Oslo Kongressenter
 
Arrangementet er gratis og åpent for alle