Krever pensjonsfondet ut av Grupo Mexico

11.06.2014 13:58:00

I forbindelse med overrekkelsen av Arthur Svensson-prisen til fagforeningsleder Napoleón Gómez Urrutia, leder av gruvearbeidernes fagorganisasjon Los Mineros i Mexico, krever forbundsleder Leif Sande i Industri Energi at det norske pensjonsfondet trekker milliarden de har investert ut av Grupo Mexico. 

For mer informasjon

Bilde mangler
Foto: Arild TheimannNapoleòn Gòmez og det meksikanske gruvearbeiderforbundet Los Mineros fikk i onsdag 11. juni overrakt Arthur Svenssons Internasjonale pris for faglige rettigheter fordi de kjemper en farlig kamp for faglige rettigheter, mot gruveselskapet Grupo Mexico og Meksikanske myndigheter.
 
Det er femte året på rad at Arthur Svensson Internasjonale pris for faglige rettigheter deles ut.

Komiteen som deler ut prisen består av: tidligere LO-ledere Gerd-Liv Valla og Yngve Hågensen, Randi Bjørgen (tidligere YS-leder), Helga Hjetland (tidligere leder av Utdanningsforbundet), Finn Erik Thoresen (styreleder i Norsk Folkehjelp) og Liv Tørres (Generalsekretær i Norsk Folkehjelp), og Leif Sande, komitéleder (Industri Energi).

Seremonien fant sted i Folkets hus i Oslo, med musikk fra Ingrid Olava. Etter prisutdelingen, var det paneldebatt med temaet "Dirty Business - investeringer som bryter faglige rettigheter". I panelet satt Pia Goyer fra Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland, Annie Bersagel fra KLP, Liv Tørres fra Norsk Folkehjelp, Jyrki Raina fra IndustriAll, og Napoléon Gómez via Skype. Aslak Bonde var ordtyrer.   

 

Frykter for sitt liv

Fire medlemmer av Los Mineros har blitt drept, og forbundsledere har blitt fengslet. I frykt for sitt eget og familiens liv har Napoléon og hans familie de siste åtte årene levd i eksil i Canada.

 

Bak den intense svertekampanjen mot Napoléon og Los Mineros står meksikanske myndigheter og Grupo México, det største gruveselskapet i Mexico og verdens tredje største kobberprodusent.

 

Det er blitt oppkonstruert gjentatte falske anklager og opprettet arrestordre gjennom Interpol av meksikanske myndigheter. Av den grunn tok ikke prisvinneren sjansen på å komme og motta prisen personlig, men fulgte seansen via skype. Les omtalen i VG.

 

Napoleón Gómez Urrutia ble valgt til leder av fagforeningen for gruveansatte Los Mineros i 2002, og er blitt gjenvalgt årlig også etter at han dro i eksil til Canada i 2006.

- Napoleón har spilt en nøkkelrolle i kampen for demokratiske fagforeninger i Mexico, fagforeninger som ikke er kontrollert av regjeringen og arbeidsgivere. Han kjemper en standhaftig og vågal kamp mot sterke og brutale krefter. Han har vår fulle støtte, sa Leif Sande til en stappfull sal under prisutdelingen i Folkets hus i dag.

 

“Dirty business”

- Samtidig som Grupo Mexico og mexicanske myndigheter driver en brutal klappjakt på fagforeningslederen og andre i Los Mineros, så har Statens Pensjonsfond Utland investert en milliard kroner av det norske folks sparepenger i det samme selskapet. 

- Det bør ikke være sånn at du og jeg, i et av verdens rikeste land, skal bli enda rikere fordi Slyngstad og hans tradere investerer i et selskap som gambler med folks liv og som aktivt motarbeider viktige prinsipper om frihet, rettferdighet og faglig innflytelse, som vi i Norge tar som den største selvfølge, sier Leif Sande. 

- Det er vår plikt som fagforeningskollegaer - og som medmennesker - å si fra høyt og tydelig:

 

- Det norske pensjonsfondet må komme seg ut av Grupo Mexico. Vi vil ikke være involvert i “dirty business”, sier Sande.

 

Moralsk nederlag

Sande fikk full støtte av prisvinneren selv, i at pensjonsfondet bør trekke seg ut av Grupo Mexico.

 

Foto: Arild Theimann- Det ville være et svært viktig signal, og et moralsk nederlag for Grupo Mexico, dersom pensjonsfondet i Norge trekker seg ut av selskapet. Vanlige ansatte har blitt drept, skadet og forfulgt av dette selskapet i mange år. Selskapet har brukt enorme ressurser, i form av tid og penger, for å bekjempe vår rettmessige rett til å organisere oss. Derfor bør pensjonsfondet trekke seg ut. Og de bør gjøre det raskt, sier Napoleón Gómez Urrutia.

 

- Det er en stor inspirasjon å motta Arthur Svensson-prisen. Inspirerende for vår kamp i Mexico, og for fagforeninger over hele verden, sier Napoleón Gómez Urrutia.

 

Stolt av ham

Også hans kone, Oralia Casso, som var kommet til Norge for å motta prisen på vegne av sin mann, uttrykte stor glede og takknemlighet for annerkjennelsen som ligger i prisen.

 

- Jeg er så stolt og glad i min mann, avsluttet hun til stående applaus.