Jubler for at Hydro overtar hele Søral

03.07.2014 10:45:00

Jubelen stod i taket hos tillitsvalgte og ansatte på aluminiumsverket Sør-Norge Aluminium AS (Søral) da det i dag ble kjent at Hydro overtar Rio Tinto Alcan sin halvdel og nå eier hele verket alene. - Dette er en veldig god dag, sier Ørjan Normann, hovedtillitsvalgt på Søral. 

For mer informasjon

Bilde mangler

Søral blir Hydros femte heleide aluminiumverk i Norge. Søral har 230 ansatte, og har før avtalen vært eid av det canadiske Rio Tinto Alcan (50 prosent) og Hydro (49.9 prosent).

 

Søral, som ligger på Husnes mellom Haugesund og Bergen, har en årlig produksjonskapasitet på 180.000 tonn primæraluminium. Verket, som til nå har operert som et frittstående selskap, stengte ned én av to produksjonslinjer i 2009, og produserer nå omtrent 90.000 tonn årlig.

 

Full applaus

- Dette er en gledens dag, sier Normann, som rett fra allmøte med de ansatte.

- Her var det full applaus. Vi er glade for at Hydro med dette viser at de har tro på fremtiden for norsk aluminiumsindustri. Det er godt å ha eiere med tro på fremtiden, sier Normann, som gir honnør til de ansattes innsats den siste tiden.

 

Livets rett

- De ansatte ved Søral har stått på de siste fem, seks årene i en presset situasjon og i et presset aluminiumsmarked, og vist at Søral har livets rett. At Hydro nå overtar hele verket er en annerkjennelse av de ansattes innsats, sier Norman.

 

Har du troen på oppstart av den ene nedstengte produksjonslinjen?

 

- Dette er ingen beslutning om oppstart av linje to, men vi skal fortsette å prestere på produktivitet og kostnadseffektivitet sånn at vi er best mulig forberedt når aluminiumsmarkedet får et nytt oppsving, sier Normann.  

 

Fordel for aluminiumsindustrien i Norge

Foto: Kvinnheringen- Det er veldig positivt at Hydro har overtatt hele Søral. Det gir en bedre struktur og eierskap av aluminiumsindustrien i Norge. Hydro har større interesse av å videreutvikle Søral enn Rio Tinto. Det er viktig at store norske industriaktører viser at de er interessert i å satse i Norge, sier forbundsleder Leif Sande.

 

Tror på norsk aluminium

Også Hydro sier de har tro på Søral.

- Vi har tro på den norske aluminiumindustrien. Søral er et godt utviklet og ivaretatt verk som på sammenlignbar basis ligger på samme kostnadsnivå som de resterende norske aluminiumverkene våre. Endring i eierstrukturen gjør det mulig for oss å bidra enda mer til å styrke produksjonen ved verket, sier konserndirektør og leder for Primærmetall i Hydro, Hilde Merete Aasheim.

 
Den finansielle situasjonen til Søral har blitt bedret gjennom kortsiktige kostnadslettelser. Med disse, og visse systemeffekter av å bli del av Hydro-porteføljen, ser selskapet en mer robust finansiell fremtid.

 

- Hydro har allerede en sterk produksjonsbase for primæraluminium i Norge, og vi tror Søral vil være et verdifullt bidrag til porteføljen vår. Verket passer godt inn i Hydros strategi om å produsere støperiprodukter med høye marginer, sier Aasheim.

 

Overtakelsen, som blant annet er avhengig av godkjennelse fra relevante konkurransemyndigheter i Norge og Frankrike, forventes i andre halvår i år. Frem til avtalen er sluttført vil Søral fortsatt være styrt av det nåværende styret.