Formula-gutta i depotet

15.07.2014 10:34:00

Det ble minimalt med søvn, og mye mekking på el-racerbilen til ION Racing UiS på Silverstone i England 7.-14.juli. Prosjektet som er støttet med 15000kroner fra Industri Energi, høstet verdifulle erfaringer.

For mer informasjon

Bilde mangler
Tekst: Trond Murvold ElstadFoto: Trond Elstad

Ikke minst fikk ingeniørstudentene erfare hvordan det er å arbeide mot klokka. PR-ansvarlig Simon Furnes berømmer teamet som arbeidet dag og natt i det som er verdens største ingeniørkonkurranse, Formula Student.

Fokus
-All energi ble satt inn og fokuset fra alle sammen var å få bilen klar til godkjenning på bane, slik at vi kunne være med på konkurransens siste etappe. Beklageligvis var det noe designvalg dommerne ikke kunne godkjenne, sier han.

Det er likevel ingen grunn til å grave seg ned i depoter.

-Vi visste det ville bli krevende, og for kommende ingeniører er det nyttig å oppleve “the hard way” at det er tusenvis av detaljer som må fungere for at bilen skal kunne yte maksimalt. Det som gledet oss, var de utrolige mange gode tilbakemeldingene på designet på bilen fra de andre lagene. Det er selvfølgelig litt surt at vi ikke kom helt i mål denne gang, men det er bare å bite tennene sammen og satse på at det går bedre neste gang. Vi vil takke alle sponsorer og støttespillere som har bidratt både faglig og økonomisk, sier Simon Furnes.

Innsats
Det ligger en gedigen innsats bak ION Racing. 25 studenter fra Universitetet i Stavanger (UiS) har jobbet med prosjektet mellom åtte og tolv timer dagen siden oktober i fjor. Det tilsier 35.000 timers innsats.
 
Studentene bestemte seg tidlig for å satse på el-drift, og med to el-motorer har de arbeidet hardt for å redusere totalvekten. Rammeverket er helstøpt karbonfiber i stedet for stål, og de har utviklet et eget dempersystem inspirert av Ferrari. Studentene har jobbet frem alt fra designet for aerodynamikken til strukturanalyser og materialvalg selv. De utviklet også et eget traction-kontrollsystem, og har lagt ned mye innsats i hjulopphengs-geometrien.

Racerbilen er 250 kilo, har 180 hestekrefter, og potensiell akselerasjon fra 0 til 100 km/t på fire sekunder.

-Det er klart vi må prøve å få testet ut bilen skikkelig i løpet av året, sier Simon Furnes.