WesternGeco legger ned - 190 mister jobben

08.08.2014 13:28:00

WesternGeco legger ned all drift i Knarvik. 190 ansatte og 5 innleide står uten jobb. –Dette er en svært vanskelig tid for oss, sier hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg.

For mer informasjon

Bilde mangler

Det har gått opp og ned for WesternGeco de siste årene. I 2009 måtte 80 innleide gå, og i 2011 måtte ytterligere 34 innleide slutte ved bedriften.

-Vi hadde en oppsving i juli i fjor og hadde håpet at vi i det minste kunne beholde en liten del av driften igjen her i Knarvik, sier Leirvåg. Nå legges absolutt all drift ned i Knarvik, inkludert administrasjonen. Prototyp-aktivitetene blir flyttet til Asker, mens høytvolum-produksjonen overføres til selskapets senter i Malaysia.

Innen 1. september vil 190 ansatte og fem innleide stå uten jobb. I følge ledelsen er grunnen markedssituasjonen og vekten på å redusere kostnadene i den seismiske industrien.

Jobber på spreng
Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande syntes det er ille at Schlumberger legger ned WesternGeco i Knarvik.

-De ansatte og klubben har i over en måned hatt utallige møter med bedriften for å unngå nedleggelse og redusere konsekvenser. Dette har ikke lykkes. Nå gjelder det å få best mulig sluttbetingelser og jobbe for at kommunen og fylket får dratt inn ny aktivitet. Vi skal bistå så godt vi kan. Dette tjener ikke Schlumberger til ære. De har ikke valgt å lytte til de ansatte som presenterte gode alternativ løsninger, sier Sande.

Nå jobber klubben på spreng for å hjelpe medlemmene i denne vanskelige situasjonen.
–Vi har fått veldig god hjelp av forbundet sentralt, sier Leirvåg.

Foto: CMCI følge Leirvåg skal de ansatte gjennom individuelle samtaler med arbeidsgiveren de tre neste ukene. Noen få tilbys jobber i Schlumberger-systemet eller får tilbud om arbeid på bedriften i Asker.

- Bedriften har leid inn et bemanningsselskap som vil hjelpe de ansatte å finne nye jobber, og noen vil også kunne gå av med AFP eller få finansielle pakker.

- Ifølge Nav er det få aktuelle jobber ledige i regionen, sier Leirvåg, som spår at mange går en tøff tid i møte.

Distriktet hardt rammet
Mange av de ansatte ved avdelingen i Knarvik bor i regionen Nordhordland og flere har en lang fartstid i bedriften.

- Men det er jo også andre enn oss som arbeider her som rammes. Det er flere underleverandører i distriktet som har hatt WesternGeco som en betydelig kunde, sier Leirvåg.

WesternGeco Knarvik er eid av det internasjonale oljeserviceselskapet Schlumberger, og produserer seismikkutstyr til olje- og gassnæringen. I hovedsak består produksjonen av kabler til seismiske undersøkelser.