Industritur på Sørlandet

21.08.2014 11:22:00

For sjette året på rad er Industri Energi Ungdom på rundreise med sentrale ungdomspolitikere. I år går turen til Sørlandet. – Målet er at morgendagens toppolitikere blir kjent med industrien, sier ungdomsleder Johnny Håvik.

For mer informasjon

Bilde mangler
Foto: Atle Espen HelgesenIndustrirundturen startet onsdag i Kristiansand, med besøk hos Nikkelverket Glencore og Elkem Solar.
På Nikkelverket (tidligere Falconbridge og Xstrata) ble drøyt 20 ungdomspolitikere fra alle partier tatt imot av fagforeningsleder Cay Nordhaug. Politikerne ble vist rundt i det over hundre år gamle industrianlegget. De fikk anledning til å snakke med tillitsvalgte, ledelse og ansatte. Og de fikk med egne øyne se hvordan industri fungerer i virkeligheten.

-Det er viktig for oss å vise industrien fram for morgendagens toppolitikere, slik at de får førstehånds kjennskap til hvordan industrien fungerer og vet hvilke utfordringer og muligheter industrien står overfor, sier leder i ungdomsutvalget Johnny Håvik.

Gode ordninger
Administrerende direktør Øyvind Stenstad ved Nikkelverket understreker overfor ungdommene hvor viktig det er med gode støtteordninger.

-I Norge har vi ren energi, vi har effektive støtteordninger og en CO2-kompensasjonsordning som fungerer. Samtidig begynner vi å få konkurransedyktige energipriser.

-Men vi er imot eksportkabler for strøm. Strøm skal brukes til industriproduksjon i Norge, slår Stenstad fast.

Ønsker forståelse
Med sine 510 ansatte er Nikkelverket en betydelig bedrift for hele Sørlandet.
 Foto: Atle Espen Helgesen
– Derfor er det nyttig å få vist oss fram for ungdomspolitikere, slik at de tidlig får forståelse for industrien, sier klubbleder Cay Nordhaug.

Aud Helen Wernberg Øyen, rådgiver med ansvar for arbeidsliv og fagbevegelse i AUF, setter pris på muligheten til å besøke industribedrifter, sammen med andre ungdomspolitikere.

-Det er særlig interessant å høre hvordan samarbeidet mellom ledelse og fagforening foregår, sier hun.
 
Tristan Dupre fra sentralstyret i FPU synes det er spennende å høre at norske industriarbeidere er konkurransedyktige, til tross for høy lønn.

–Det er også interessant at Nikkelverket nå vurderer nye investeringer i Kristiansand. Men de sier de trenger nye støtteordninger på plass først. Det vil jeg ta med som et innspill videre inn i partiet, sier han.

Nytt industrieventyr

Ny leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Nicholas Wilkinson, mener han nå har fått bevist at norske industribedrifter har de beste arbeiderne, den beste kompetansen og verdens beste produksjon.
Foto: Atle Espen Helgesen
- Med en tredel så mange ansatte og lavere strømforbruk har Nikkelverket i Kristiansand klart å tredoble produksjonen. Det er imponerende, sier han og påpeker at han på denne turen vil lære hvordan man kan starte et nytt industrieventyr her i landet.

Industrituren fortsetter torsdag til Alcoa sitt aluminiumsverk på Lista og GE Healthcare i Lindesnes. Turen avsluttes fredag, da er det National Oilwell Varco i Søgne som får besøk.