Tesla bruker miljømetall fra Norge

28.08.2014 09:30:00

Salget av Tesla og strengere miljøkrav til nye biler er gode nyheter for aluminiumsproduksjonen i Norge.

For mer informasjon

Bilde mangler
I dagens utgave av Dagens Næringsliv vises det til at det ikke bare er Tesla som har oppdaget aluminiumens velsignelse i lettere biler. USAs president Barack Obama strammer gradvis til kravene om lavere utslipp.

 

I valget mellom mindre eller lettere biler, så velger amerikanerne lettere biler. Og da er aluminium det perfekte metallet. Eksempelvis skal Fords nye flaggskip F-150-modell bygges med aluminium.

 

Industri Energi organiserer de ansatte i Hydro og i annen metallproduserende selskaper i Norge. Norsk aluminium er verdens reneste, i og med at produksjonen baseres på ren, fornybar vannkraft.

 

Miljøoptimisme

Både Sapa-sjef Svein Tore Holsether og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er optimister.

 

Hydro-tillitsvalgt Sten Roar Martinsen bekrefter at det er en gryende optimisme i Hydro og i aluminiums-Norge.

- Vi ser at markedet er i ferd med å snu i positiv retning etter noen tøffe år, sier Martinsen.

 

Det grønne metallet

Et ytterligere miljøargument for aluminium er at brukt aluminium kan smeltes om med bare fem prosent av energien som kreves for å lage nytt aluminium. Det minimerer avfallsproblemer.  

 

Det norske aluminiumskonsernet Sapa, som er eid av Hydro og Orkla, er derfor godt posisjonert overfor amerikansk bilindustri og bilindustrien generelt.

 
Det siste året har Hydros aksjekurs steget med 52 prosent. Aluminium er, ifølge DN og Hydro, det metallet som nå opplever den største veksten av metaller.