Oljeveteranene hedret på ONS

29.08.2014 13:37:00

500 oljeveteraner ble hedret på oljemessen i Stavanger torsdag, blant dem var Leif Roger Tislevoll, tidligere leder i Ekofisk-komiteen. –Det er flott at vi veteraner blir satt pris på, sier han.

For mer informasjon

Bilde mangler
ONS-sjef Leif Johan Sevland og Aslak Sira Myhre delte ut kake. Foto: Atle Espen HelgesenI anledning 40-årsjubileet for oljemessen i Stavanger ville ONS gjøre stas på de som var med å starte oljeeventyret. Til stede i storsalen var 500 personer med fartstid på rigger, forsyningsskip og offshoreverft i tiden før 1985.

Tidligere offshorearbeider og mangeårig tillitsvalgt i Ekofisk-komiteen, Leif Roger Tislevoll, synes det var flott å bli gjort stas på.

-Jeg synes dette var et kjempeflott initiativ, men det er da også velfortjent. Det var spesielt kjekt å treffe mange tidligere arbeidskollegaer. Det er ikke så ofte vi treffes lenger, men her er det mange kjente ansikter, sier han.

Leif Roger begynte å jobbe for Phillips på Ekofisk i 1973, og han jobbet for selskapet fram til 2001. Den tidligere leder for OFS i det amerikanske oljeselskapet var også sentral da Ekofisk-komiteen valgte å gå over til Nopef i 1998.Leif Roger Tislevoll synes det er flott at oljeveteranene blir satt pris på. Foto: Atle Espen Helgesen

Takket for innsatsen
–Dere som var på riggene, om bord i standbybåtene, i supplyskipene, dere som bygget Ekofisk-tanken og condeepene. Vi vil takke dere for den innsatsen dere gjorde for å bygge Olje-Norge, sa tidligere stavangerordfører, nå ONS-sjef, Leif Johan Sevland, fra talestolen.

Han understrekte at det gjaldt å gripe muligheten da den var der, og viste til at oljefondet nå har passert 5000 milliarder kroner.

Direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet snakket om utviklingen innen helse, miljø og sikkerhet på sokkelen.

-Sikkerhetsutfordringene var store. Mellom 1965 og 1978 omkom 82 arbeidere i tilknytning til aktiviteten på sokkelen. Og i 1980 skjedde Alexander Kielland-ulykken der 123 mennesker mistet livet. Ulykken endret den norske sikkerhetstenkningen, sa hun.
 
Første boring
Ingebret Forus (jobbet på Rosenberg verft), Per Inge Grimsmo (jobbet på Ekofisk) og Ketil Karlsen (jobbet på diverse leterigger) var blant hedersgjestene. Foto: Atle Espen HelgesenNordal Torstensen var med på den første boringen på norsk sokkel med leteriggen «Ocean Traveler». Han holdt tale på vegne av pionerne.

-Vi har hørt mange varianter av begynnelsen på oljeeventyret. Jeg mener det norske oljeeventyret startet 19. juli 1966. Da gikk den første borekronen ned i havbunnen på lisens 001. Vi var 15-20 nordmenn om bord og like mange amerikanere. Vi visste ikke mye til å begynne med, men vi lærte fort. Siden har det vært en voldsom utvikling i den norske oljeindustrien, sa han.

Konferansier Aslak Sira Myhre fulgte opp:
-Det var kanskje flaks at man fant olje på norsk sokkel, men det var ikke flaks at man fikk oljen opp. Det krevde hardt arbeid og mye kompetanse. Det er ikke bare ONS som bør takke dere, hele Norge bør takke dere, sa Aslak Sira Myhre, før de frammøtte fikk servert bløtkake.