Vær klar over når du utsettes for hersketeknikker

24.09.2014 12:20:00

-Verneombud og tillitsvalgte utsettes for hersketeknikker, da er det viktig å være klar over dette, sa psykologspesialist Gunnar Schaefer fra Bjørnson-psykologene på HMS-konferansen på Sola onsdag.

For mer informasjon

Bilde mangler

Foto: Atle Espen HelgesenPsykologspesialist Gunnar Schaefer understreker at tema om hersketeknikker er svært relevant på en HMS-konferanse, fordi det er utbredt i arbeidslivet og at hersketeknikker utgjør en fare for den psykiske helsen.

-Hersketeknikker handler om makt og er en form for påvirkningsstrategi. Tillitsvalgte er ofte i maktkamper og da er gjennomslagskraft for å få innflytelse attraktivt. Hersketeknikker kan være fristende, men i det lange løp er det ikke så lurt, sier han.

Han forklarer at den norske modellen i arbeidslivet bygger på samarbeid og gjensidig respekt.

-Tillit er basis i den nordiske modellen, det tar lang tid å bygge og lite tid å rive ned. Ivrig bruk av hersketeknikker vil i så måte raskt rive ned dette samarbeidet, sier han.

-Samtidig forekommer det ofte elementer av hersketeknikker i arbeidslivet, både bevisst og ubevisst, og da er det viktig å ikke bli offer for dette, sier Schaefer.

Handler om makt
Han forklarer at hersketeknikker brukes både for å få og beholde makt. Intensjonen er å sette andre ut av spill ved å framprovosere negative følelser. – Ofte er dette skjult, flertydig og nonverbalt, sier Schaefer.

Han viser til noen punkter i Berit Aas teori om menns hersketeknikker:
*Usynliggjøring
*Latterliggjøring
*Tilbakeholdelse av informasjon
*Fordømmelse uansett hva man gjør
*Påføring av skyld og skam

Som troll i lyset
Schaefer sier det er viktig at du selv oppdager når du utsettes for hersketeknikk. Da kan man gi det tilkjenne overfor motparten at du har forstått det.

-Det blir som et troll i lyset, det sprekker og mister sin kraft. Men det er ikke enkelt å vite hvordan man skal gjøre dette fordi det varierer sånn i forhold til situasjonen og din egen maktsituasjon. Det viktigste er at du forstår spillet og har mulighet til å regulere dine egne følelser, sier Schaefer.