Studentkonferansen er i gang

26.09.2014 19:43:00

- Engasjer dere, utfordre oss og kom gjerne med kritikk når det er på sin plass, sa forbundsleder Leif Sande til studentene på Studentkonferansen i Stavanger.

For mer informasjon

Bilde mangler
Jan Godfrey. Foto: Alf Inge MoldeDet summer på engelsk og norsk i lokalene når Industri Energi Student denne helgen samler studenter fra hele landet til Studentkonferanse i Stavanger. Konferansen er den tredje i rekken, og har i år 44 deltakere. 

- I 2012 var vi 15 stykker, og i fjor var vi 32, sier en fornøyd leder Jan Godfrey.

- Målet med Studentkonferansen er å lage en happening der vi samles for å lære mer om Industri Energi, fagbevegelsen og politikk, men også å ha det gøy. Studentkonferansen er i tillegg det demokratiske organet for studentmedlemmene i Industri Energi, og det er her Studentutvalget – som representerer oss studenter – blir valgt, fortsetter han.

Bruk fagbevegelsen, bruk Industri Energi

Forbundsleder Leif Sande deltok i år for første gang, og brukte sin åpningstale til å understreke at den tradisjonelle fagbevegelsen er helt avhengig av at også de som tar lange utdannelser engasjerer seg og melder seg inn.

- Da jeg var ung, snakket man ofte om ingeniøren i entall på bedriften, fordi de var så sjeldne. Nå er det helt annerledes. Min appell til dere er: Bruk fagbevegelsen, bruk Industri Energi, slik at vi kan gjøre en best mulig jobb med å sikre medlemmene våre gode og trygge arbeidsplasser, med best mulige vilkår, sier Sande.

Han fremhever solidaritet, både nasjonalt og internasjonalt, som den viktigste drivkraften i fagbevegelsen, og påpeker at LO er organisasjonen som kan forandre samfunnet.

- Det kryr av ulike organisasjoner som kan hjelpe når man får noe feil på lønnsslippen, men det er LO som står på barrikadene når det foreslås endringer i Arbeidsmiljøloven og på pensjonene våre. Og når det gjelder en sterk velferdsstat, er vi selve garantisten, sier Sande.

Over 3200 medlemmer
Årets Studentkonferanse har 44 deltakere. Foto: Alf Inge MoldeSå langt i år har Industri Energi fått inn 270 nye studentmedlemmer. 150 av dem har meldt seg inn siden semesterstart i høst. Ifølge Godfrey studerer de fleste ingeniørfag og økonomi som peker mot Industri Energi sine områder.

- Siste opptelling viser at vi nå har 3210 studentmedlemmer totalt, sier Godfrey.
Arvid Ellingsen, spesialrådgiver for høyere utdanning og forskning i LO, roser arbeidet Industri Energi Student gjør. Sammen med Fagforbundet er Industri Energi det forbundet i LO-familien som har fått inn flest nye studentmedlemmer de ti siste årene.

- Det handler om framtiden til fagbevegelsen. Vi må ha inn denne gruppen, hvis ikke mister vi, som Leif Sande sier, makt og innflytelse. Og får vi dem inn som studenter, er de etter all sannsynlighet fagorganisert videre, sier han.

Spesialrådgiver for høyere utdanning og forskning i LO, Arvid Ellingsen. Foto: Alf Inge MoldeNytt av høsten er ordningen med bokpant for studenter, som betyr at Industri Energi tilbakebetaler 6000 kroner til studentene etter endt studie – 3000 kroner når man blir yrkesaktiv og 3000 kroner etter ett års medlemskap. Hvor stor effekt den nye medlemsfordelen har hatt, er det imidlertid for tidlig å si noe om, sier Godfrey.

- Bokpanten er en veldig god ordning, som kommer på toppen av et allerede glimrende tilbud. Den er pynten på en nydelig kake. Det er derfor litt tidlig å si hvordan det har slått ut, sier Godfrey.

- Ikke tilpass dere

Leif Sande oppfordrer studentene til å utfordre Industri Energi, fremme egen politikk og komme med tydelige budskap til Landsmøtet og LO.

- Ikke tilpass dere Industri Energi. Dere kan godt komme med kritikk, og si ifra om hvordan dere selv mener samfunnet før utvikle seg, sier Sande.

- Jeg er helt enig med Leif Sande i at LO har vært en av de største pådriverne for endringer i samfunnet, og hvis vi som studenter vil være med på å forme framtidens Norge må vi komme med tydelige krav her på Studentkonferansen, sier Godfrey.