Spleiselag for rent vann

29.09.2014 21:01:00

Allerede i 1984 startet de ansatte på Hydro Karmøy sitt Afrikaengasjement via Kirkens nødhjelp. Neste år feirer Afrikakomiteen med representanter fra alle de 7 fagforeningene på fabrikken 30 års jubileum. –Støtten fra Industri Energi har spilt en avgjørende faktor for våre Afrikaprosjekter, sier Trygve Eriksen fra ALT Karmøy.

For mer informasjon

Bilde mangler

Trygve Eriksen kom nylig hjem fra Etiopia etter et projektbesøk med Afrikakomiteen. Komiteen består av representanter fra alle de syv fagforeningene ved Karmøy Hydro, samt bedriftens ledelse.

Spleiselag
På to år har Afrikakomiteen vært med på 15 brønnprosjekt i Etiopia.  Foto: Owen Austevik-Dette er et skikkelig spleiselag mellom ansatte, Hydro og Industri Energi sier Eriksen. Vi startet opp vårt solidaritetsprosjekt for snart 30 år siden i Etiopia i samarbeid med Kirkens Nødhjelp. Etter mange år med omstillinger i Hydro har vi nå med oss 339 ansatte, inkludert en god del pensjonister som til sammen gir 12 355 kroner hver måned.

- Alle våre prosjekter i Eritrea og Etiopia har vært støttet med NORAD-midler. Siden oppstarten vår i 1985 har 30 millioner kroner funnet veien til våre ulike prosjekt i de to afrikanske landene. Dette gjør Hydro Karmøy til en av de største og mest trofaste givere, sier han.

Vann gir nytt liv
Afrikakomiteen har siden 2012 vært involvert i ulike brønnprosjekt i Etiopia, samt et HIV/AIDS-program.

Jenter går mange timer daglig for å hente vann til familien sin. På den farefulle veien kan de bli utsatt for overfall og voldekt. Foto: Trygve Eriksen-Å få rent vann fra egen brønn i landsbyen utgjør et hav av forskjell, sier Eriksen. Det rene vannet betyr store helsemessige forbedringer, med betydelig nedgang i barnedødelighet og alvorlige bakteriesykdommer. For jentene i landsbyen gir vannet et nytt liv. De slipper den tunge, daglige marsjen med 20 liter vann på ryggen i opptil 2 - 3 timer langs en vei som er svært farlig. I følge Kirkens Nødhjelp blir noen av jentene overfalt og voldtatt mens de henter vann. Nå byttes den tunge fysiske belastningen ut med skolegang.

-Det er fantastisk å se at et lønnstrekk på 25 kroner i måneden forandrer liv, sier Eriksen.

Bli bøssebærer
Afrikakomiteen har på bare to år vært med på å bygge 15 bønner i Etiopia. Disse gir vann til 7 500 familier. En brønn koster ca. 60 000 NOK.

-Det er fantastisk å se at et lønnstrekk på 25 kroner i måneden forandrer liv, sier Eriksen. Nå håper han å få med enda flere ansatte på Hydro Karmøy.

-Vi har satt oss et ambisiøst mål om å doble giverbeløpet, sier han. Vårt ønske er vi får med enda flere ansatte og øke lønnstrekket til 50 kroner i måneden.

I kø for rent vann. Foto: Owen AustevikEriksen oppfordrer samtidig alle til å bli bøssebærere under årets TV-aksjon som går av stabelen 19. oktober.

-I år er det vår gode samarbeidspartner Kirkens Nødhjelp som har fått tildelt TV-aksjonen. Mottoet er «Vann forandrer alt», og pengene skal gi en million mennesker rent vann og et nytt liv.

Les mer om årets TV-aksjon "Vann forandrer alt".