-Statoil og regjeringen kan bremse oljekrise

15.10.2014 17:01:00

Nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, mener Statoil og regjeringen kan sørge for at kostnadskuttene i oljebransjen ikke blir fullt så alvorlige. 

For mer informasjon

Bilde mangler

 -Oljenæringen står for nesten 30 prosent av statens inntekter. Når det går dårlig i denne bransjen er det alvorlig for nasjonen, sa Gabrielsen på LOs olje- og gassutvalgs årskonferanse i Bergen onsdag.

Han viser til at 4000-6000 arbeidsplasser i oljeindustrien allerede er forsvunnet.
 
- Oljenæringen må sørge for at man får jevnere aktivitet. Husk at det ikke er mer enn fem år siden forrige krise, så kom oppturen og man var redd for at det norske arbeidsmarkedet ikke var stort nok til å dekke bemanningsbehovet. Nå er det krise igjen, sier han oppgitt.
 
-Jeg synes oljenæringen oppfører seg som en 18-åring som nettopp har fått lappen. Det er enten full gass eller full brems. Kjøremønsteret må endres. Oljebransjen må kunne kjøre mer økonomisk fornuftig, altså jevnere, sier han.
 
Han slår fast at en ny krise også vil svekke omdømmet til bransjen.
 
-Omdømmet svekkes for hver ansatt som forsvinner, sier Gabrielsen.
 
LO-nestlederen er særlig bekymret for etterslepet på vedlikehold offshore og foreslår at Statoil tar tak i dette nå.
 
-Etterslepet på vedlikehold må ikke utsettes til alle piler peker oppover igjen og alle prosjekter skal startes samtidig. Da går kostnadene nok en gang i været. Det er bedre om Statoil bruker anledningen nå når det er kapasitet til å ta igjen etterslepet. Det vil både være bra for sikkerheten og bidra til aktivitet.
 
Gabrielsen mener også at regjeringen må lytte mer til de som kjenner arbeidslivet best. –Regjeringen må lytte mer til LO og unngå skrotingen av arbeidsmiljøloven og sørge for å endre permitteringsreglene tilbake til slik de var, sier han.