Hvor mange liv er fotball-VM i Qatar verdt?

16.10.2014 13:49:00

-Industri Energi kan ikke stå på sidelinjen og se på at 4000 gjestearbeidere som bygger fotballstadioner og annen infrastruktur til VM i Qatar 2022 risikerer å dø før første avspark tas. Vi krever sammen med LO og intern

For mer informasjon

Bilde mangler

Slaveforhold
Det er åtte år til fotball-VM i Qatar. Det er forventet at mer enn 4000 av gjestearbeiderne som bygger hotell og fotballstadioner, kan dø før første ball er sparket i fotball-VM 2022, hvis forholdene ikke bedrer seg. Hoveddelen av arbeiderne kommer fra asiatiske land som Nepal, India og Filippinene, og de utsettes for grov utnyttelse og slavelignende forhold i arbeidslivet.

Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande ber FIFA sikre at faglige rettigheter ivaretas før, under og etter fotball-VM i Qatar 2022.Foto: cmcGjestearbeiderne i Persia-bukta hentes inn gjennom er sponsor-system som kalles kafala. Sponsoren skal ta ansvar for arbeideren, men har også full kontroll over alt arbeideren gjør. Misbruk av denne kontrollen er vanlig, og arbeideren har ikke rett til å bytte arbeidsgiver eller reise ut av landet uten sponsorens tillatelse.

Nå frykter internasjonal fagbevegelse at gjestearbeiderne skal dø i fravær av helse, miljø og sikkerhets på arbeidsplassene mens de klargjør Qatar for fotball-VM.

Hvor mange liv er fotball-VM verdt?
Åtte år er ikke lang tid. Skal Qatar kunne arrangere et verdig VM i 2022, må prosessen mot anstendig arbeid starte i dag. LO har satt i gang arbeidet med å bedre levekårene for migrantarbeiderne som jobber på anleggene som bygges til fotball-VM i Qatar i 2022. Sammen med LO, krever nå Industri Energi at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, må sikre at faglige rettigheter ivaretas i forberedelse og gjennomføring av VM i fotball i 2022.

Ber fotballspillerne engasjere seg
Leif Sande sender samtidig ballen over til idrettsutøverne selv og håper de kommer på banen i kampen om anstendige arbeidsforhold for gjestearbeiderne i Qatar.

– Fotballspillere er ofte i media og har en unik mulighet til å sette søkelys på dette tema, sier han.

Delta i ITUCs underskriftskampanje
Den internasjonale faglige samorganisasjonen (ITUC) har startet kampanjen «Re-Run the vote» for å bedre arbeidsforholdene til gjestearbeiderne i Qatar. Hvis dette ikke respekteres krever de at FIFA velger et nytt vertsland for fotball-VM i 2022.

Her kan du skrive under på ITUCs kampanje:
http://www.rerunthevote.org/

Det internasjonale bygningsarbeiderforbundet (BWI) har lansert kampanjen «Red card for FIFA». Målsettingen er at det ikke gjennomføres noe fotball-VM i Qatar hvis gjestearbeidernes rettigheter ikke respekteres.

Her kan du lese mer om BWI sin «rødt kort»-kampanje, og finne informasjon om hvordan du sender brev til FIFA: www.bwint.org

Les mer om LOs arbeid for anstendige forhold for gjestearbeidere her