-Klimaforliket er en felle

23.11.2014 21:11:00

-Klimaforliket er en liten felle som vi må passe oss for, sier nestleder Frode Alfheim under debatten om den nærings- og klimapolitiske uttalelsen på Industri Energis landsmøte.

For mer informasjon

Bilde mangler

Frode Alfheim understreker at han ikke tror politikerne bevisst ønsker å ramme norsk land- og offshoreindustri, men sier at politikerne i sin iver etter å bidra med nasjonale klimatiltak risikerer å gjøre feilgrep.

- Klimaforliket åpner for slike vedtak som vi så i Utsira-saken. Det er et dyrt tiltak som gir svært liten global gevinst.

-Og på Stortinget har vi opplevd å få beskjed fra Krf om at dersom vi vinner Utsira-saken, må vi samtidig peke på hvilket aluminiumsverk vi skal stenge ned, fordi utslippene skal ned uansett, sier Alfheim.
 
Sats på CCS
Han sier at man heller bør satse på ny teknologi som karbonfangst og –lagring (CCS).
 
-Vi må satse på fortsatt aktivitet ved testsenteret på Mongstad, karbonfangstprosjektet i Breivik og jobbe for et nytt fullskala CCS-prosjekt i Norge. Men vi skal ikke gå med på klimatiltak som koster skjorta og er uten effekt, sier Alfheim.
 
Alt er mulig
Frode Alfheim sier at forbundet har bevist at det umulige er mulig.
 
-Vi ble fortalt av mange, deriblant Erna Solberg, at det var umulig å få på plass et industrikraftregime. Men ved å bygge stein på stein har vi gjort det umulige og fått et nytt industrikraftregime.
 
Han påpeker også at lav rente og lav kronekurs er viktig for mange av medlemsbedriftene. Og at forbundet vil slå ring om det statlige eierskapet i bedrifter som Statoil, Hydro og Yara.
 
Alfheim er dessuten kraftig irritert av regjeringen som vil legge to nye utlandskabler.
 
-Regjeringen sier den ønsker å drøfte en ny energimelding med oss, da er det skuffende når de samtidig gir konsesjon til to gedigne kraftkabler, før dette er solid diskutert i den kommende meldingen, sier han.
 
Jevn aktivitet i oljå
I petroleumspolitikken skal forbundet jobbe for et jevnt stabilt og forsvarlig høyt aktivitetsnivå.
 
-Vi skal jobbe for at den nedgangen vi er inne i ikke blir for dyp eller langvarig, sier Alfheim og ber om en ny oljemelding.
 
I nord skal forbundet jobbe for gode beredskaps- og infrastrukturløsninger.
 
- 23. konsesjonsrunde vil handle om Barentshavet, men hvis vi er uheldig med Barentshavet sørøst kan vi sette i gang i Norskehavet nordøst, altså utenfor Lofoten/Vesterålen, sier Alfheim.