SU økser utenlands-kablene nord og ned

04.11.2014 15:30:00

 SU hever øksa og hugger symbolsk av utenlands-kablene for kraft.
-Vi skal kjempe som løver sammen med Industri Energi og andre gode krefter for å snu opinionen. Selv om utenlands-kabler til Storbritannia og Tyskland er vedtatt for 2018 og 2020, er ikke kampen tapt. Finansiering er ikke i havn ennå, sier leder Nicolas Wilkinson i Sosialistisk Ungdom (SU)

For mer informasjon

Bilde mangler

Det kommer ikke på tale med flere utenlands-kabler, sier Nicolas Wilkinson, leder i Sosialistisk Ungdom (SU)Foto: Trond Murvold ElstadHan mener den nåværende regjeringen fører en totalt ansvarsløs industripolitikk.

-Det er på tide å ha en strategi for å bygge landet. Gi yrkesfagene den status de fortjener. Debattene har alt for lenge dreid seg om fordeling, selv om det er viktig nok. Men her er det ikke snakk om enten eller, men både og. For å kunne fordele må vi ha en bunnsolid industri I den forbindelse må vi også gi yrkesfagene den status de fortjener, sier han.

Trussel
-Det viktigste konkurransefortrinnet norsk industri har er fornybar energi fra vannkraft til priser som industrien kan leve av. Hvilke andre land er så dumme at de gir fra seg en slik naturgitt fordel? Jeg kjenner ingen. Prisene på strøm vil gå i været. Vi har allerede nok kabler til utlandet, og nå må vi ikke gjøre flere tabber. Det har vi ikke råd til som nasjon, sier han.

Der er han fullstendig på linje med forbundsleder Leif Sande i Industri Energi som har påpekt flere ganger at storstilt eksport av strøm vil øke strømregningene var i Norge. Det vil i neste omgang true norske industriarbeidsplasser.

-Vi er i en god dialog med natur og ungdom, mens Zero har trukket ned rullegardina foreløpig. At de går i debatt med oss tar jeg likevel som et kompliment. Det betyr at vi har påvirkningskraft, sier han. Det er synd at de ennå ikke har tatt poenget. Norsk industri er faktisk en del av klimaløsningen for å nå tograders-målet innen 2050, sier han.
 
Løsninger
SU tar gjerne på seg en koordinerende rolle mellom miljøorganisasjonene og fagbevegelsen.

-Vi har tradisjonelt ett bein i hver på leir på klima og industri. Miljøorganisasjonene må høre på oss, og vi på dem, og sammen bør vi finne gode løsninger som tilgodeser den rene industrien som vi har fått etter hvert i Norge. Det er fullstendig uakseptabelt hvis vi kommer i en situasjon der prosessindustri basert på vannkraft blir flyttet til Kina drevet med kullkraft. Det vil suge arbeidsplassene ut av landet. Da kan vi like godt kaste håndkleet inn i ringen for godt, sier han.

Wilkinson og SU er teknologioptimister.
 
-De fleste er enig med oss når de tar seg tid til høre på budskapet. Både vi og industrien må bli flinkere til å fortelle at det som produseres hver dag er noe vi trenger for å fungere i hverdagen. Eksempler på det er aluminium i mobiltelefoner, nikkel i bestikk, og silisium i solcellepaneler. Og dette er vi gode på å produsere i Norge med miljøvennlig teknologi, sier han.

Mineraler
Wilkinson sier at politikerne må ha evne til å tenke langsiktig for å bygge landet de neste 50-100 årene.
-Vi har bygd opp Statkraft og Statoil til to giganter til beste for samfunnet. Vi må ha vyer og visjoner også for fremtiden. Staten bør ta sitt ansvar for å legge til rette for vindkraft offshore, gjerne i samarbeid med Statoil. Infrastrukturen ligger klar i Nordsjøen. Dette er kjempespennende og fullt mulig å få til med vår kompetanse. Også økt satsing på utvinning av mineraler, som vi vet det finnes mye av i Norge, er også noe vi klarer å få til hvis det er politisk vilje, sier han.

Han er også opptatt av at hardt, realt arbeid vil komme til heder og verdighet igjen.

-Det er det vi skal bygge landet med, basert på kompetanse fra yrkesfagene og høyere utdanning. Stadig flere i moderpartiet SV er enige med oss. Å bygge landet blir en av Sus viktigste saker på landsmøtet til våren. Vi er alle i samme båt og avhengig av hverandre for å lykkes, sier Nicolas Wilkinson.