Arrangerte HMS-seminar i Russland

10.12.2014 09:14:00

Industri Energi og søsterforbundet Rogwu arrangerte forrige uke et seminar om helse-, miljø- og sikkerhetsutfordringer i det russiske arbeidsdepartementet i Moskva.

For mer informasjon

Bilde mangler
Frode Alfheim sier Russland ønsker å lære av norsk sikkerhetsarbeid. Foto: AEHSeminaret hadde stor deltakelse både fra russiske myndigheter, samt olje- og gasselskaper som Rosneft og Gazprom.
 
-Industri Energi var arrangør, sammen med Rogwu. Og det var en bra begivenhet for å si det mildt, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.
 
Blant de norske foredragsholderne var Henrik Fjeldsbø fra HMS-avdelingen i Industri Energi. Han orienterte om hvilke utfordringer forbundet ser i nordområdene. Også Norsk Olje og Gass og Petroleumstilsynet holdt innlegg, hovedsakelig om offshoresikkerhet i nord.
 
Fokus på nord
Bakgrunnen for seminaret i Moskva er at russisk fagbevegelse og tilsynsmyndigheter ønsker å lære av det norske sikkerhetsarbeidet offshore, spesielt i nordområdene.
 
-Russerne er i ferd med å starte offshoreaktivitet i nord. De ønsker i stor grad å kopiere vårt sikkerhetsarbeid, men en av hovedutfordringene deres er at de mangler et koordinert tilsyn med bransjen, sier Frode Alfheim.
 
Han mener det er nyttig om russerne kan lære av den norske modellen.
 
- Det er svært positivt hvis vi kan få russerne til å adoptere mest mulig av det norske HMS-regimet og hvis vi får eksportert vår trepartsmodell. Det vil gjøre det enklere å samarbeide industrielt, spesielt i Barentshavet, når dagens utenrikspolitiske situasjon roer seg.
 
Mikser kunnskap
Myndigheter, selskaper og fagforeninger deltok på seminaret som foregikk i det russiske arbeidsdepartementet. Foto: RogwuRusserne har lite erfaring offshore og ønsker mer kunnskap. Samtidig har de lang erfaring med olje- og gassproduksjon under røffe forhold i arktiske strøk på land.
 
–Vi kan mikse vår offshorekunnskap og russernes arktiske erfaringer, sier Alfheim.
 
Han opplyser at framtidig samarbeid med russerne vil fokusere på:
*Sikkerhetsopplæring for personell
*Sikkerhetsutfordringer
*Russiske myndigheters behov for kunnskap
*Implementering av aktuelle og viktige standarder
*Oljevernberedskap

En delegasjon fra Russland, bestående av personer fra myndighetene, oljeselskaper og Rogwu, vil besøke Norge i februar. Formålet er opplæring i offshore sikkerhetskurs. Neste samarbeidskonferanse vil handle om arbeidsmiljø og vil bli arrangert i april 2015.