Ber SeaBird avslutte omstridt oljeaktivitet

10.12.2014 12:33:00

I et brev til det norske selskapet SeaBird ber Industri Energi om at alle seismiske undersøkelser i Vest-Sahara opphører. -Vi fraråder på det sterkeste all oljeaktivitet i det okkuperte Vest-Sahara og ber SeaBird avslutte oppdraget, sier internasjonal rådgiver i forbundet, Amalie Tofte.

For mer informasjon

Bilde mangler

I følge Støttekomiteen for Vest-Sahara er det norske selskapet SeaBird i gang med seismiske undersøkelser utenfor Vest-Sahara på oppdrag for okkupasjonsmakten Marokko.
- Dette er fullstendig i strid med folkeretten. Her spiller SeaBird en avgjørende rolle i å legge til rette for ulovlig oljeproduksjon i de områdene som Marokko så brutalt har okkupert, sier daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen til Dagbladet.

Må opphøre
Industri Energi sendte tirsdag et brev til det norske selskapet SeaBird Exploration Norway As hvor de oppfordrer selskapet på det sterkeste til å avslutte sitt oppdrag på sokkelen utenfor Vest-Sahara.

- Vi kan ikke godta at norske selskap legger til rette for at okkupasjonsmakten Marokko kan plyndre Vest-Sahara, sier internasjonal rådgiver i Industri Energi, Amalie Tofte.

- Naturressursene må komme folket i Vest-Sahara til gode og eventuell utvinning må være i tråd med deres ønsker, sier hun.

Vil ha forbud
Industri Energi har siden 2007 forlangt at styresmaktene i Norge skal opprette er forbud mot at norske selskap investerer i, transporterer og handler med varer fra det marokkanskokkuperte Vest-Sahara.

- FN har fattet resolusjoner om at okkupasjonen må opphøre, og FN- jurister har gått hardt ut mot oljeboring i Vest-Sahara, sier Tofte. I Norge er Utenriksdepartementets klare råd at norsk næringsliv ikke bør drive virksomhet i Vest-Sahara.

- Vi anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av området, sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i mars i år.

SeaBird er registrert på Oslo Børs, men har hovedkontor på Kypros. Tidligere Orkla- og Storebrand-sjef Åge Korsvold er styreleder i SeaBird. 

 
Les mer om saken på nettsidene til Støttekomiteen for Vest-Sahara her.


Brevet i sin helhet er vedlagt som en pdf-fil.