Veslefrikk-saken er løst
10.06.2011 09:13:00Flertallet i Veslefrikk-lisensen har snudd og vil likevel investere i den omstridte brønnen på feltet. – Dette er en kjempeseier for Industri Energi og våre medlemmer, sier leder i sokkelforeningen i Statoil, Per Steinar Stamnes.
For mer informasjon
Flertallet i Veslefrikk-lisensen har ombestemt seg og vil nå bore A20-brønnen på feltet, opplyser Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil.
-Det er kjempebra for våre medlemmer i Veslefrikk-organisasjonen. Med boring av denne brønnen er vi sikret et lengre perspektiv på feltet, noe som vil trygge arbeidsplassene i flere år, sier han.
-Det er kjempebra for våre medlemmer i Veslefrikk-organisasjonen. Med boring av denne brønnen er vi sikret et lengre perspektiv på feltet, noe som vil trygge arbeidsplassene i flere år, sier han.
Han er tydelig på at massivt press fra Industri Energi har hjulpet. - Uten press fra Industri Energi ville vi aldri lykkes, sier han.
Fryktet for arbeidsplassene
Det var på et møte 24. mai flertallet i Veslefrikk-lisensen (Talisman, RWE Dea og Wintershall) gikk imot operatør Statoil og Petoros ønske om å investere 230 millioner kroner i en ny brønn på feltet.
Stamnes fryktet da at feltet ville bli stengt ned lenge før tiden, og at 200 arbeidsplasser kunne gå tapt i løpet av noen få år, fordi kontinuitet i boreprogrammet og investeringer i et nytt boreanlegg ansees som avgjørende i arbeidet med å forlenge feltlevetiden.
Hastemøte i departemetet
30. mai var Industri Energi i et hastemøte med statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet.
- Målet med møtet var å synliggjøre at dersom lisenshaverne ikke har vilje eller evne til å være med å investere i viktig utvikling på norsk sokkel, slik som ved Veslefrikk, vil vi stå i fare for å tape store inntekter til samfunnet og vi vil tape mange arbeidsplasser, sier Per Martin Labråthen, nestleder i Industri Energi Statoil.
Fagligpolitisk leder og nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, deltok også på møtet med statssekretæren. Han sier forbundet vil “gjøre alt vi kan” for å få opp mest mulig av ressursene, for å skape størst mulige verdier til samfunnet og bevare arbeidsplassene.
Oppgradering
Veslefrikk er lokalisert nord i Nordsjøen. Feltet kom i produksjon i 1989 og består av to innretninger, Veslefrikk A og B, som er koblet sammen med bro.
Produksjonen på Veslefrikk er i halefasen, men i prosjektet Veslefrikk 2020 vurderer eierne modifikasjon og oppgradering av innretningene for å forlenge levetiden til utover 2020.
Eierne er Petoro 37 %, Talisman 27 %, Statoil 18 % (operatør), RWE Dea 13.50 %, Wintershall 4.5 %.